Vader: Stockholm

Nyhetsarkiv
Nyheter per kategori

Korthålls skyttet – sommaren och värmen har äntligen börjat visa sig !

Efter en långdragen vinter och seg vårstart har vi nu äntligen fått börja njuta av solstrålarna och med den värmen som sakta värmer upp vår utomhussäsong.  Korthållsbössan har nu tagits fram för ytterligare en tävlingssäsong. Men det är flera saker vi måste titta på för att det skall bli en lyckad start. Här under följer vår tipsruta som följt med oss sedan tidigare år. 

gevär

KULHAL

 hasses_tips_ruta

siktet

Korthållsskytte 5,6 mm
Banskytte & Fältskytte

Kortdistansskytte är både nationell och en sportskyttegren från 50 meter.
Man skjuter med kaliber 5.5 mm, engelsk nominellt.0,22 tum med en hylslängd på 15 mm
Vanligt namn salongsammunition eller 22 long Rifel.

Nationellt skytte
Det nationella skyttet tävlar man i liggande skytte och ställningsskytte där både knä och stående förekommer.
Skjutprogrammen är likvärdiga med banskytte 300 meter för det nationella skyttet men med längre skjuttider eftersom många vapen som används är bara en skottsgevär.
Det finns även här gevär med magasin om 5 skott.fwb2700uni

I nationellt skytte i knästående är det tillåtet att skjuta i sittande med stöd på ett knä för en armbåge. Eller så skjuter skytten i höga knäställningen sittande på foten eller använder en vristkudde under vristen.
I liggande skjuter man med rem utan stöd.

I Stående skjuter man utan rem men det är tillåtet att använda rem för den som vill.  Klass 15 år skjuter med kuddstöd.img_4735

Korthållsgeväret väger 5,5 – 6 kilo. Geväret liknar på många sätt ett luftgevär. När man skjuter korthåll har man krutladdade patroner. Korthållsskytte är ganska billigt. Kalibern är 5,6 x 15mm (.22 long rifle). Utgångshastigheten ligger runt 320 m/s beroende på piplängd och ammunitionstyp. Vid avfyring avger geväret en mindre smäll och rekyl.

När man börjar skjuta korthållsgevär skjuter man liggande med stöd. Efter ett tag, när man är omkring 13-14 år och känner att man behärskar geväret börjar man skjuta liggande med remstöd. Därefter börjar man träna de två andra ställningarna, nämligen knästående och stående.

När man skjuter korthåll har man krutladdade patroner. Korthållsskytte är fortfarande ganska billigt. Skotten kostar mellan 40 öre och 2;50 kr styck.

 

 

img_4736P0000919P0000915Tavla50mTavlaS25VAmm56

106_0684106_0687117_1753106_0683

107_0701106_0692

20150516_asolen dec

pic_amo_cal22_05 SKYTTE  är en Rolig och Spännande Sport,

kontakta någon av våra föreningar i länet !

 

ABus årsmöte, 5  juni kl 19:30, OBS plats och dagordning och förbundets proposition meddelas senare till de ombud som skriftligen anmält sitt intresse till förbundskansliet senast 14 dagar innan, eftersom vi behöver boka lämplig lokalstorlek där det finns plats.  Bokning i sista stunden är uteslutet i år.

Comments are closed.